Isolution

30 - 11 - 2017

Xyllela: Ευρωπαϊκό Συνέδριο- ψάχνοντας απαντήσεις σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα

xillelaΠερισσότεροι από 250 εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας των φυτών από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας στις 13-15 Νοεμβρίου για να μοιραστούν και να συζητήσουν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις σχετικά με τις προσπάθειες αντιμετώπισης της εξάπλωσης του Xylella fastidiosa.

Ο Giuseppe Stancanelli, επικεφαλής της ομάδας φυτοϋγειονομικής υγείας της EFSA, ο οποίος φιλοξένησε τη διάσκεψη, δήλωσε: «Αυτό ήταν το μεγαλύτερο επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη για την Xylella. Το γεγονός ότι πολλοί ειδικοί προέρχονταν από ολόκληρο τον κόσμο δείχνει ότι η καταπολέμηση αυτού του επικίνδυνου παθογόνου οργανισμού απαιτεί συντονισμένη διεθνή προσπάθεια. Η Xylella δεν σέβεται τα εθνικά σύνορα. “

Τι είναι το βακτήριο Xylella fastidiosa;

Το βακτήριο Xylella fastidiosa είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια των φυτών παγκοσμίως, προκαλώντας μια ποικιλία ασθενειών, με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για τη γεωργία. Το βακτήριο προσβάλλει πολλά είδη φυτών εκτός από τα ελαιόδεντρα, από οπωροφόρα δέντρα μέχρι την πικροδάφνη, τη λεβάντα και το πολύγαλα.

Το επικίνδυνο βακτήριο μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξύλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό. Τα αρχικά συμπτώματα είναι ξηράνσεις σε μεμονωμένα φύλλα, που μοιάζουν με «κάψιμο», έπειτα ξηραίνονται οι βραχίονες και ακολουθεί ταχύτατη αποπληξία των δένδρων. Επίσης, αναφέρεται μαρασμός του φυλλώματος και των βλαστών, νανισμός και νέκρωση των δένδρων.

Αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ιταλικές αρχές τον Οκτώβριο του 2013, στην περιοχή της Απουλίας, επηρεάζοντας κυρίως ελαιώνες.

Τον Ιούλιο του 2015, οι γαλλικές αρχές ανέφεραν ότι το πρώτο ξέσπασμα του Xylella fastidiosa στο έδαφος τους, εμφανίστηκε στην Κορσική, και αργότερα στην ηπειρωτική Γαλλία. Τα βακτήρια που υπάρχουν στα αντίστοιχα κράτη μέλη έχουν διαφορετική επιδημιολογία επιβεβαιώνοντας ότι η πηγή της μόλυνσης είναι διαφορετική.

Το βακτήριο Xylella fastidiosa έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε οργανισμό καραντίνας βάσει της οδηγίας 2000/29/ΕΚ περί των μέτρων προστασίας κατά της εισαγωγής στην Κοινότητα οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα και κατά της εξάπλωσης τους στο εσωτερικό της Κοινότητας. Ως εκ τούτου, η εισαγωγή αυτού του οργανισμού και η εξάπλωση του μέσα σε όλα τα κράτη μέλη, θα πρέπει να απαγορευτεί. Η οδηγία για την υγεία των φυτών επιβάλει στα κράτη μέλη να τηρήσουν τις νομικές υποχρεώσεις, όταν ο οργανισμός εμφανιστεί, να λάβουν, ανεξάρτητα από τα συμπτώματα, όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξάλειψη ή αν αυτό είναι αδύνατο, να αναστείλουν την περαιτέρω εξάπλωσή της.